Rólunk

A szlovákiai
Szent Jakab-út barátai
Camino de Santiago

Kik vagyunk?

Polgári társulásként működünk, célunk a szlovákiai Szent Jakab-út hagyományának felélesztése és népszerűsítése. Naponta azért dolgozunk, hogy a modern kori zarándokok bejárhassák a nagy múltú zarándokútvonalat, miközben lehetőséget kapnak a lelki megújulásra, az önismeretre, és megismerhetik az ország szépségeit.

Mivel foglalkozunk?

A történelmi Szent Jakab-út hagyományának felélesztése és az útvonal kijelölése Szlovákiában

Azért dolgozunk, hogy a mai zarándokok is bejárhassák ezt a történelmi zarándokútvonalat. Információkat gyűjtünk, összehangoljuk a munkába bekapcsolódó szervezetek és partnereink tevékenységét. Előkészítjük és megvalósítjuk az útvonal kijelölését a terepen.

Az a célunk, hogy a Szent Jakab-út teljes vonalát kijelöljük, Kassától Pozsonyig és Zsolnától Pozsonyig, ezzel is hozzájárulva a történelmi Szent Jakab-zarándokút hagyományának felélesztéséhez Szlovákiában. Az útvonal Wolfstahlnál kapcsolódik az osztrák Jacobsweghez. Pozsonyban összefut a magyar Szent Jakab-úttal is, amely Rajkán keresztül éri el a magyar–szlovák államhatárt, majd a Duna mentén Szlovákia fővárosába vezet.

Útikalauzok szerkesztése, zarándokszállások hálózatának fejlesztése

Folyamatosan gyűjtjük az információkat, kapcsolatban állunk a turisztikai és régiófejlesztési szervezetek képviselőivel. Emellett kalauzokat szerkesztünk – olyan útikönyveket, amelyek tartalmazzák a szlovákiai Szent Jakab-út egyes szakaszaira vonatkozó hasznos tudnivalókat. A füzetekben megtalálható az adott szakasz leírása, jellege, az elérhető szálláshelyek listája, és felhívjuk a figyelmet a környékbeli látnivalókra.

Mi adjuk ki a hivatalos szlovák zarándokútlevelet (credencial), amelyet nyilvántart a Santiago de Compostela-i zarándokiroda is. A szlovák zarándokútlevél teljes értékű okmány, tulajdonosa a feltételek teljesítése esetén megkapja a Compostelát (vagyis a zarándokút megtételét igazoló tanúsítványt). A szlovák zarándokútlevél nemcsak a hazai zarándoklaton, hanem egész Európában érvényes.

A Szent Jakab-út népszerűsítése

Fontosnak tartjuk a szlovákiai Szent Jakab-út népszerűsítését, hogy minél inkább bekerüljön a köztudatba nemcsak idehaza, hanem a határokon túl is. Együttműködünk a médiával, aktívan részt veszünk különféle kulturális rendezvényeken. Emellett a Szent Jakab-úttal, a tervezett tevékenységünkkel, a polgári társulásunk eredményeivel kapcsolatos tartalmakat készítünk és osztunk meg a közönséggel. Szeretnénk felhívni a figyelmet a szlovákiai Szent Jakab-út természeti szépségeire, kulturális-szellemi értékeire, és igyekszünk minél több hazai és külföldi turistát ide vonzani.

Együttműködés hazai és külföldi partnerekkel, szervezetekkel

tbd

Figyelmeztetés

Szeretnénk rámutatni, hogy rajtunk kívül más, Fr. Gerhard Weag által alapított polgári egyesületek is hasonló tevékenységeket folytatnak, és céljuk az úgynevezett Jákob út fejlesztése.

Nagyon gyakran előfordul, hogy egyesületünket összekeverik Mr. Weag különböző egyesületeivel, mint például a Jacob’s Way Forum, Xacobeo, Jacob’s Way Xacobeo, St. Jacob’s Way, Live AID, Live AID International stb.

Ily módon el akarunk határolódni a Gerhard Weag úr által képviselt szervezetektől és azok tevékenységeitől. Nincs információnk ezekről az egyesületekről, ezért nem adhatunk a zarándokoknak semmilyen információt vagy tanácsot a Jákob útjaként kijelölt utakkal kapcsolatban.