Rólunk

HomeRólunk

A szlovákiai
Szent Jakab-út barátai
Camino de Santiago

Kik vagyunk?

Polgári társulásként működünk, célunk a szlovákiai Szent Jakab-út hagyományának felélesztése és népszerűsítése. Naponta azért dolgozunk, hogy a modern kori zarándokok bejárhassák a nagy múltú zarándokútvonalat, miközben lehetőséget kapnak a lelki megújulásra, az önismeretre, és megismerhetik az ország szépségeit.

Mivel foglalkozunk?

A történelmi Szent Jakab-út hagyományának felélesztése és az útvonal kijelölése Szlovákiában

Azért dolgozunk, hogy a mai zarándokok is bejárhassák ezt a történelmi zarándokútvonalat. Információkat gyűjtünk, összehangoljuk a munkába bekapcsolódó szervezetek és partnereink tevékenységét. Előkészítjük és megvalósítjuk az útvonal kijelölését a terepen.

Az a célunk, hogy a Szent Jakab-út teljes vonalát kijelöljük, Kassától Pozsonyig és Zsolnától Pozsonyig, ezzel is hozzájárulva a történelmi Szent Jakab-zarándokút hagyományának felélesztéséhez Szlovákiában. Az útvonal Wolfstahlnál kapcsolódik az osztrák Jacobsweghez. Pozsonyban összefut a magyar Szent Jakab-úttal is, amely Rajkán keresztül éri el a magyar–szlovák államhatárt, majd a Duna mentén Szlovákia fővárosába vezet.

Útikalauzok szerkesztése, zarándokszállások hálózatának fejlesztése

Folyamatosan gyűjtjük az információkat, kapcsolatban állunk a turisztikai és régiófejlesztési szervezetek képviselőivel. Emellett kalauzokat szerkesztünk – olyan útikönyveket, amelyek tartalmazzák a szlovákiai Szent Jakab-út egyes szakaszaira vonatkozó hasznos tudnivalókat. A füzetekben megtalálható az adott szakasz leírása, jellege, az elérhető szálláshelyek listája, és felhívjuk a figyelmet a környékbeli látnivalókra.

Mi adjuk ki a hivatalos szlovák zarándokútlevelet (credencial), amelyet nyilvántart a Santiago de Compostela-i zarándokiroda is. A szlovák zarándokútlevél teljes értékű okmány, tulajdonosa a feltételek teljesítése esetén megkapja a Compostelát (vagyis a zarándokút megtételét igazoló tanúsítványt). A szlovák zarándokútlevél nemcsak a hazai zarándoklaton, hanem egész Európában érvényes.

A Szent Jakab-út népszerűsítése

Fontosnak tartjuk a szlovákiai Szent Jakab-út népszerűsítését, hogy minél inkább bekerüljön a köztudatba nemcsak idehaza, hanem a határokon túl is. Együttműködünk a médiával, aktívan részt veszünk különféle kulturális rendezvényeken. Emellett a Szent Jakab-úttal, a tervezett tevékenységünkkel, a polgári társulásunk eredményeivel kapcsolatos tartalmakat készítünk és osztunk meg a közönséggel. Szeretnénk felhívni a figyelmet a szlovákiai Szent Jakab-út természeti szépségeire, kulturális-szellemi értékeire, és igyekszünk minél több hazai és külföldi turistát ide vonzani.

Együttműködés hazai és külföldi partnerekkel, szervezetekkel

Hosszabb ideje együttműködünk több szlovákiai szervezettel – partneri viszonyt ápolunk a Szlovák Püspöki Konferenciával, a Szlovák Turistaklubbal, a Szlovák Kerékpárosklubbal, a megyékkel, a kerületi és regionális idegenforgalmi szervezetekkel, a falvakkal és városokkal.

Alapító tagja vagyunk a Zarándokszervezetek Szövetségének, amely a Szlovák Püspöki Konferencia Tanácsának megbízásából a szlovákiai zarándokélet fellendítésén fáradozik.