Section: Besztercebánya – Garamszentbenedek

Mapa

Popis úseku

A Közép-Szlovákián át vezető útvonal a dóvali hegyi hágónál kezdődik, és déli irányba fordulva az Úrvölgyön (Špania dolina) át halad a régió központjáig, Besztercebányáig. Innen Zólyom, Selmecbánya, majd a Selmeci-hegységen át, a bányatavak mentén Újbánya a következő úti cél. A Nagy-Inóctól aztán tovább haladhatunk Nyitra felé, vagy a nagy múltú garamszentbenedeki bencés apátság felé fordulhatunk, és ezen a közel ezeréves helyszínen fejezhetjük be a szakaszt és egyben az egész zarándoklatot. Az útvonal rengeteg szakrális, kulturális és természeti értéket kínál, nem túlzunk, ha azt mondjuk: világviszonylatban is páratlan látnivalók várják a zarándokokat. A távot érdemes 6 napi szakaszra bontani, hogy zavartalanul kigyönyörködhessük magunkat, és magunkba szívjuk a kínálkozó élményeket.

Etapy v úseku

Besztercebányáról az Urpin-hegy (Urpín) felé indulunk. Utunk elhalad a Kálvária mellett, majd Számporon (Sampor) és Szliácson (Sliač) keresztül, a kék túraúton haladva érkezünk meg Zólyomba, ahol a vasútállomás az aznapi végcélunk.
Zólyom városát a kék jelzésű túraúton, a zólyomi pusztavár (Pustý hrad) felé indulva hagyjuk magunk mögött. A Nagyhegy (Veľký vrch) nyergétől a zöld túrajelzést követjük Bacúr (Bacúrov) és Dobó (Dubové) községek érintésével Tópatakig.
Tópataktól a piros jelzést követjük a nap végéig. A túraút érinti Selmecbányát (Banská Štiavnica), az Evička bányatavat (Evičkino jazero), és a Kereszt-hegy (Krížna) nyergén át Magaslak községbe vezet.
Utunkat a piros jelzésű ösvényen folytatjuk, amely a Lachtriská nyereg felé vezet, majd Magasmart (Brehy) községet érintve Újbányára visz el minket.
Ha zarándoklatunkat Garamszentbenedekben szeretnénk befejezni, a piros túrajelzést követjük az Inóc (Inovec) nyergéig, onnan pedig a sárga jelzésű erdei ösvényen haladunk tovább Garamnémetiig (Tekovské Nemce). Aki Nyitra felé folytatná az utat, a kék jelzést követheti Kistapolcsányig (Topoľčianky).