Kockázatok

Minden útnak induló zarándoknak tisztában kell lennie bizonyos kockázatokkal, amelyekkel ajánlatos számolni, és lehetőség szerint minimalizálni kell őket.

Általános kockázatok

Ide sorolandó(k): a hirtelen időjárás-változás, a délutáni zivatarok (a nyári hónapokban), a tájékozódási problémák, a véletlen sérülések, a napszúrás stb., vagyis azok a kockázatok, amelyekkel a természetben más tevékenységek (pl. túrázás, gombászás) közben is szembesül az ember. A megfelelő felszereléssel, a kéznél levő elsősegélycsomaggal, az időjárás figyelésével minimalizálhatjuk a veszélyt, és jó eséllyel biztonságban, rendben járhatjuk végig az utunkat.

Segélyhívó telefonszám: 112

Közutak

Más jellegű kockázatot jelentenek azok a szakaszok, amelyek közutakat érintenek. Noha minden esetben kisebb forgalmú, helyi jelentőségű utakról van szó, figyelembe kell venni, hogy ezek általában keskenyebbek, kanyargósabbak, és az úttest széle gyakran egybeesik az útburkolat szélével, azaz útpadka nélküli utakon járunk. Noha az úttesten kényelmes a gyaloglás, fokozottan ügyelnünk kell a biztonságra.

Medvék

Szlovákia hegyes-dombos ország, így azzal is számolnunk kell, hogy az erdős vidékeken a vadon élő állatok élőhelyét érintjük. Ha legalább az alábbi két szabályt betartjuk, nem kell tartanunk a velük ̶ konkrétan az aggodalomra okot adó medvékkel ̶ való találkozástól.

Az első szabály: úgy tervezzük meg az útszakaszokat, hogy azokon a területeken, ahol medvék fokozott előfordulását jelzik, fényes nappal haladjunk át, vagyis ne alkonyat után vagy napfelkelte előtt.

A második szabály: sűrű növénytakaróval borított területekhez közeledve már nagyobb távolságból jelezzük az érkezésünket ̶ énekeljünk, csapjunk zajt botokkal, beszélgessünk hangosan…
Ha fokozni szeretnénk a biztonságérzetünket, a hátizsákunkra kis csengőket függeszthetünk, vagy speciális medveriasztó spray-t is beszerezhetünk. Ennek azonban csak akkor van értelme, ha a kezünk ügyében tartjuk, például az övünkre csatolva, egyébként felesleges pénzkidobás és teher.

Fontos az is, hogy ne hagyjunk magunk mögött eldobva ételmaradékot, üres konzervdobozokat! Ezek nemcsak a környezetet szennyezik, hanem messziről magukhoz vonzzák az állatokat, és ilyen módon kockázatnak teszik ki azokat a zarándokokat, akik a nyomunkban járnak.

Pomohol vám článok? Dajte vedieť ostatným:
Matej
Matej
Egy hétköznapi szlovák srác, aki beleszeretett a Caminóba. Imádja a kalandot, az utazást (erről blogot is ír!), nagy kedvence a rántott sajt és mosogatás közben rendre megfeledkezik a serpenyőről.

Na tejto stránke