Hol éjszakázhatunk szükséghelyzetben?

Még a legkörültekintőbb tervezés mellett is megtörténhet, főleg, ha hosszabb szakasznak vágtunk neki, hogy valami félrecsúszik, és az ember egyszer csak egyedül, éjszakai szállás nélkül találja magát.

Ilyenkor kifizetődik az előrelátás: ha számoltunk az eshetőséggel, és végső megoldásként pakoltunk be hálózsákot, túramatracot, viszonylagos kényelemben vészelhetjük át az éjszakát.

Szükséghelyzetben egy éjszakára jó szolgálatot tehetnek a különféle út menti menedékek, fedett pihenőhelyek vagy akár egy épülőfélben levő ház valahol a falu szélén. Olykor elég engedélyt kérnünk a háziaktól, hogy megalhatunk-e a kerti pavilonban vagy a teraszon. Nem sokan küldik el a segítséget kérő zarándokokat. Egyes turistaszállók, menedékházak szükségszállást is biztosítanak, ha van saját hálózsákunk.

A szabad természetben csak korlátozott lehetőségek között éjszakázhatunk. A szlovák törvények e téren egyértelműek, és be kell tartani a szabályokat.

Országunkban jelentős kiterjedésű területekre vonatkozik valamilyen fokú védelem, a védett területeket 5 kategóriába sorolják. Szabadon mozogni, sátorozni vagy bivakolni csak az 1-es és a 2-es besorolású zónákban lehet. A magasabb fokú védettséget élvező területeken (a nemzeti parkokban, a bioszféra-rezervátumokban, a természeti emlékek területén) szigorúan tilos a szabadban éjszakázni. Ugyanakkor a nemzeti parkokban, a helyi látogatási szabályzatnak megfelelően az erre kijelölt helyeken meg lehet aludni. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ezekben a zónákban általában csak napkelte és napnyugta között engedélyezett a mozgás, és a látogatók nem térhetnek le a kijelölt ösvényekről. Kérünk minden zarándokot, akinek a szabadban éjszakázás is szerepel a tervei között, hogy minden esetben tájékozódjon az adott területen érvényes szabályokról.

Tartsuk be a szabályokat, és ezzel is védjük a természetet!

Tipp: A szükséghelyzet okozta gondokat jó eséllyel elkerülhetjük, ha időben foglalunk szállást.

Pomohol vám článok? Dajte vedieť ostatným:
Matej
Matej
Egy hétköznapi szlovák srác, aki beleszeretett a Caminóba. Imádja a kalandot, az utazást (erről blogot is ír!), nagy kedvence a rántott sajt és mosogatás közben rendre megfeledkezik a serpenyőről.

Na tejto stránke