Ki induljon útnak?

Képes vagyok rá? Sok zarándokban az elsők között merül fel ez a kérdés. De nincs ok aggodalomra ̶ minden egészséges, átlagos erőnlétű ember képes megtenni bármelyik szakaszt, ha egyéni képességeit józanul felmérve osztja be az erejét. Csak rajtunk múlik, milyen tempóban gyalogolunk, hány szakaszt szeretnénk teljesíteni, milyen nehéz útvonalat választunk, hányszor és mennyi időre állunk meg pihenni stb. Érdemes tudatosítani, hogy a Szent Jakab-út bejárása nem sportverseny. Másrészt viszont, aki korábban soha nem vett részt hosszabb túrán (például nem gyalogolt egyfolytában legalább 10 km-t), indulás előtt mindenképpen tegyen egy próbát: nemcsak az erőnket mérhetjük így fel, hanem tesztelhetjük a zarándoklatra kiválasztott cipőnket is. Aggodalomra azonban tényleg nincs ok. Az útvonal civilizált vidéken keresztül vezet, ami azt jelenti, hogy a zarándoklat bármikor megszakítható, majd később, akár egy év múlva is vissza lehet térni az adott pontra, és folytatni lehet az utat. Sok zarándok választja ezt a megoldást, például azok, akiknek nincs annyi idejük, hogy egyvégtében járják végig a teljes utat.

Megj.: A híres francia Szent Jakab-úton (Camino Francés) 5 és 87 éves zarándokról is beszámoltak, emellett volt, aki mankóval, volt, aki sántán vagy más testi fogyatékkal tette meg az utat.

  • Minden embernek el kell döntenie, hogy milyen gyorsan fog járni, hány szakaszt választ, vagy hogy nem ad-e magának egy pihenőnapot a szakaszok között. Még maga a szakaszválasztás is jelenthet könnyebb vagy nehezebb terepű szakaszokat.
  • Igaz, hogy a felvonulás a St. járdáin A Jakuba nem sportverseny.
  • Végső megoldásként, ha még soha nem sétált egyszerre 10 km-t sem, tanácsos előre kipróbálni, és nem csak magadat tesztelni, hanem a cipőt is, amelyben járni fogsz.
  • Az útvonal civilizált területen halad át, és problémák esetén bármikor meg lehet szakítani, és egy idő után, vagy akár egy év múlva visszatérni és folytatni. Ezt a szakaszos megközelítést sok zarándok is használja, mivel nincs szabad idő a teljes útvonal egyszerre történő teljesítéséhez.
Pomohol vám článok? Dajte vedieť ostatným:
Matej
Matej
Egy hétköznapi szlovák srác, aki beleszeretett a Caminóba. Imádja a kalandot, az utazást (erről blogot is ír!), nagy kedvence a rántott sajt és mosogatás közben rendre megfeledkezik a serpenyőről.

Na tejto stránke